Een kleine historische terugblik.

Op 5 januari 1935 gaf Mgr. Coppieters, bisschop van Gent, de toelating aan de Paters Minderbroeders om zich in Ronse te vestigen. Op 15 juli zette dan een eerste franciskaan z'n voet op Ronsese bodem:

Pater Osmundus Roeters: Overste,
Pater Sixtus: Volksvriend met interesse voor alles.
Pater Michael: Muziek en zangleider, kindervriend, dichter en toneelregisseur.
Broeder Virgilius: Bedelbroeder.
Broeder Salesius: Dienstdoende koster - kloosterduif.

Reeds op 4 augustus werd er in een voorlopige kapel de H.Mis opgedragen.
Drie jaar later reeds: op 10 april 1938 werd de St.-Antoniuskerk ingezegend, door Mgr. Coppieters.
Dan brak wereld oorlog II uit. Ellende, zoals overal in ons land.

In 1955 werd de zuidoostvleugel van het klooster bijgebouwd. In de houten bijgebouwen werd er wekelijks film gedraaid. In 1956 werd de zaal, de huidige St.-Franciskuskring, geopend.

In 1957 had er over heel de stad een grote "missie" plaats. Bij de Paters eindigde deze missie met plannen om op de wijk stookt een kapel te bouwen.

In 1958 kon deze kapel al ingewijd worden (het jubeljaar van O.L.Vrouw Onbevelkte ontvangenis, Lourdes, darom ook zo genoemd).
De volgende jaren kende men op de "Bariere de Fer" de bloeiperiode van de Vlaamse kermissen.

Eindelijk, in 1960 werd de parochie officieel opgericht, na de erkenning door het Bisdom en Staat. De St.-Antoniusparochie kreeg op 19 februari als eerst pastoor: Pater Marcelinus Soens. In datzelfde jaar werden er ook twee parochiale kleuterscholen opgericht: aan de Barriere en een op de Stookt.

In 1962 werd Pater Marcelinus opgevolgd door Pater Karel (Edwald) Raemdonk. Deze overleed in 1972 en werd opgevolgd door Pater Veroon (Gerard) Dewaele.
Later kreeg de parochie in 1986 Pater Jozef Claeys als pastoor en Pater Marc Ampe als onderpastoor.
Daarna is Pater Marc Ampe onze parochiehoeder geworden.

30 september 2007 werd Kan. Andre De Wolf administrator van onze parochie en aansluitend op15 februari 2009 wordt Kan. Andre De Wolf aangesteld tot pastoor.

Laatste wijzigingen: 18/01/19 @ 16:08 CET | 5.2 msec